Μπουμπάρια

ΜπουμπάριαΥλικά:
  • Μία «μπουμπαριά» (χοιρινό παχύ έντερο, πνευμόνια, καρδιά και γλυκαδάκια)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βρασμένο πληγούρι (ή μισό φλιτζάνι τσαγιού άβραστο ρύζι)
  • 2-3 μέτρια πράσα ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Οδηγίες παρασκευής:
Πλένουμε πολύ καλά τα άντερα με χλιαρό νερό. Για να φύγουν καλά οι ακαθαρσίες τα γυρίζουμε μέσα έξω.

Βράζουμε ολόκληρα τα πνευμόνια, την καρδιά και τα γλυκαδάκια και τ' αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Αφού τα κατεβάσουμε απ' τη φωτιά, τα ξεπλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε το πληγούρι σε ένα λίτρο καυτό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 3-4 ώρες, για να φουσκώσει, ανακατεύοντας ενδιάμεσα κατά αραιά διαστήματα. (Προσοχή! Δεν το βράζουμε, αλλά το αφήνουμε να παραμείνει σε νερό που ήδη έχουμε βράσει).

Αφού ανακατέψουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια με το πληγούρι, προσθέτουμε το πράσο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε τα άντερα με το μείγμα (δεν τα παραγεμίσουμε γιατί μπορεί να σπάσουν κατά το ψήσιμο από το φούσκωμα) και δένουμε τις άκρες με έναν σπάγκο ή κλωστή.

Βάζουμε τα μπουμπάρια σ' ένα λαδωμένο ταψί κι αφού τα περιχύσουμε με το υπόλοιπο λάδι, τα τρυπάμε μερικές φορές με μια οδοντογλυφίδα για να μην σπάσουν κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε στους 200-250 βαθμούς για δυο ώρες περίπου.

Ενδιάμεσα, βγάζουμε το ταψί και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα μπουμπάρια για να ψηθούν καλά κι απ' τις δυο πλευρές.

Printfriendly