Ραβανί γιαννιώτικο

Ραβανί γιαννιώτικοΥλικά:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού, αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού, σιμιγδάλι (ψιλό κατά προτίμηση)
  • 4-5 βανίλιες
  • 5-7 αβγά
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 ποτήρι λάδι (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο κ.ά.)
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό (ή 1 κεσεδάκι)
  • 6 ποτήρια νερό

Υλικά για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1½ ποτήρι νερό

Οδηγίες παρασκευής:
Χτυπάτε καλά όλα τα υλικά με το μίξερ και αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί.

Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 30'-40' (μέχρι να αρχίζει να ροδίζει η επιφάνεια).

Όταν ψηθεί, το αφήνετε να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 10'-15' (να πάρει τουλάχιστον μια βράση).

Αφού έχει κρυώσει το γλυκό, ρίχνετε προσεκτικά το ζεστό σιρόπι και το αφήνετε έτσι για τουλάχιστον 1 ώρα (κατά προτίμηση, αφήστε το όλη τη νύχτα).

Παρατηρήσεις:
Το μείγμα κατά το χτύπημα βγαίνει πολύ αραιό. Έτσι πρέπει να είναι. Μην παρασυρθείτε και συμπληρώσετε με αλεύρι για να γίνει πιο σφικτό.

Πρέπει να βάλετε προσεκτικά το σιρόπι στο γλυκό, επειδή διαφορετικά ενδέχεται να ξεφλουδίσει η επιφάνεια. Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είστε και στο κόψιμο του γλυκού.

Printfriendly