Γαρδούμπες

ΓαρδούμπεςΥλικά:
  • Εντόσθια αρνιού ή κατσικιού (συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, γλυκαδάκια, άντερα)
  • Κρεμμυδόφυλλα (προαιρετικά και σκορδόφυλλα)
  • Μαϊντανός
  • 1½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 3-4 κουταλιές σούπας συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (χωρίς κρεμμύδι)
  • 1 ποτήρι νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Οδηγίες παρασκευής:
Πλένετε πολύ καλά τα άντερα με ζεστό νερό για να φύγουν οι ακαθαρσίες (εάν μπορείτε τα γυρίζετε κι από μέσα προς τα έξω για καλύτερο πλύσιμο).

Στην συνέχεια κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες τα εντόσθια (μήκους 10-15 εκατοστών).

Παίρνετε ένα τεμάχιο από το κάθε είδος (δηλαδή, 1 κομμάτι συκώτι, 1 κομμάτι πνευμόνι, 1 κομμάτι καρδιά και 1 κομμάτι γλυκαδάκια) και βάζετε ανάμεσά τους έναν κλώνο μαϊντανό και ένα φύλλο από χλωρό κρεμμύδι (προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και ένα χλωρό φύλλο από σκόρδο).

Όλα μαζί τα κάνετε μια δέσμη κι αφού πάρετε ένα άντερο τα τυλίγετε κατά μήκος, από την μία άκρη ως την άλλη (ακάλυπτα μένουν μόνο τα άκρα της γαρδούμπας). Αν δεν σας φτάσει το άντερο παίρνετε κι άλλο ένα και συνεχίζετε μέχρι να τυλιχτεί ολόκληρη η γαρδούμπα. Αν περισσέψει, το κόβετε για να το χρησιμοποιήσετε στην επόμενη γαρδούμπα.

Αφού εξαντλήσετε όλα τα υλικά, βάζετε αλάτι και πιπέρι στις γαρδούμπες (το αλάτι και το πιπέρι μπαίνει στο τέλος, γιατί αν μπει πριν, θα γλιστράνε τα εντόσθια και δεν θα είναι εύκολο το τύλιγμα).

Σε ένα ταψί βάζετε το λάδι, την ντομάτα και το νερό κι ανακατεύετε για να διαλυθούν.

Βάζετε μέσα τις γαρδούμπες και ψήνετε στον φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 με 1½ ώρα περίπου. Στο διάστημα αυτό, γυρίζετε τακτικά τις γαρδούμπες, για να ψηθούν καλά απ' όλες τις πλευρές.

Printfriendly