Ζύμη και σάλτσα για πίτσα

ΠίτσαΥλικά για ζύμη πίτσας:
  • 400 γρμ. αλεύρι τύπου «00» (εναλλακτικά, αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 250 ml χλιαρό νερό (ή γάλα)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7-8 γρμ.)
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Οδηγίες παρασκευής ζύμης:
Διαλύετε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την αφήνετε για 10' ώστε να ενεργοποιηθεί.

Ρίχνετε το αλάτι στο αλεύρι και ανακατεύετε για να πάει παντού.

Ακολούθως ανοίγετε μια λακούβα στο αλεύρι, ρίχνετε μέσα το νερό και την διαλυμένη μαγιά και ζυμώνετε τα υλικά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας. Αν χρειάζεται, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι τη ζύμη για να διευκολυνθεί το ζύμωμα.

Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη για 1 ώρα να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.

Υλικά για σάλτσα πίτσας:
  • 1 κουτί αποφλοιωμένες ντομάτες ολόκληρες (εναλλακτικά, 1 κουτί ντοματοχυμός)
  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι βασιλικός

Οδηγίες για παρασκευή σάλτσας:
Λιώνετε τις ντομάτες με το χέρι, ή ιδανικά χτυπήστε τες για λίγο μ' ένα ραβδομπλέντερ. Στην συνέχεια, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε. Δεν χρειάζεται βράσιμο.

Οδηγίες για παρασκευή πίτσας:
Λαδώνετε ένα μεσαίο προς μεγάλο ταψί, απλώνοντας λίγο λάδι με μια χαρτοπετσέτα.

Βάζετε τη ζύμη στο κέντρο του ταψιού κι αρχίζετε να την απλώνετε πιέζοντας με τις παλάμες σας, μέχρι να φτάσετε στις άκρες. Για να μην χυθεί η σάλτσα ή το τυρί απ' έξω, φροντίστε οι άκρες να κάνουν κόρα. Να είναι δηλαδή πιο παχιές από την υπόλοιπη βάση της πίτσας.

Απλώνετε μ' ένα κουτάλι, πάνω στη ζύμη όση σάλτσα θέλετε (4-5 κουταλιές είναι μια λογική ποσότητα) και προσθέτετε από πάνω τα υλικά της αρεσκείας σας. Προαιρετικά, στάζετε λίγο ελαιόλαδο από επάνω.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο και στην μεγαλύτερη θερμοκρασία του (η πίτσα χρειάζεται όσο το δυνατόν υψηλότερη θερμοκρασία), έως ότου λιώσει το τυρί κι αρχίζει να ροδίζει (συνήθως, περίπου στα 15', αλλά αυτό εξαρτάται κι από την ισχύ του φούρνου σας).

(Εάν διαθέτετε πλάκα από μαντέμι [μαζί και φτυάρι πίτσας], προτιμήστε την γιατί δίνει παραπλήσια αποτελέσματα με αυτά μια πιτσαρίας. Η πίτσα ψήνεται σε ελάχιστο χρόνο [περίπου 5'-7' -αναλόγως την ισχύ του φούρνου σας]. Το μαντέμι δεν χρειάζεται λάδωμα όπως το ταψί για να ψηθεί η πίτσα, ενώ βοηθάει να ανέβει η θερμοκρασία του φούρνου, πέραν της συνηθισμένης. Βάζετε το μαντέμι [ιδανικές διαστάσεις 40x40 εκατοστά, για οικιακή κουζίνα] πάνω σε μια σχάρα της κουζίνας και σε θέση ακριβώς πάνω από τη μέση. Προθερμαίνετε στην μέγιστη θερμοκρασία για 45'-60'. Το ζυμάρι της πίτσας δεν το ανοίγετε πάνω στο φτυάρι της, αλλά το τοποθετείτε πάνω σ' αυτό αφού το έχετε ανοίξει κι εκεί τοποθετείτε τα υλικά της γέμισης. Για να μην κολλήσει η ζύμη στο φτυάρι και να μπορείτε να την ξεφορτώσετε στην μαντεμένια πλάκα, φροντίστε να απλώσετε πάνω του λίγο ψιλό σιμιγδάλι πριν βάλετε την ζύμη πάνω του).

Αφήστε την πίτσα να κρυώσει για λίγο πριν την κόψετε.

Παρατηρήσεις:
Χρησιμοποιώντας γάλα, κάνετε το ζυμάρι πιο αφράτο.

Για καλύτερα γευστικά αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ποικιλία τριμμένων τυριών, όπως παρμεζάνα, γκούντα, ρεγκάτο, ένταμ, φρέσκια μοτσαρέλα κ.ά. (Η φρέσκια μοτσαρέλα, χρειάζεται στράγγισμα πριν μπει στην πίτσα, διαφορετικά θα τρέξουν τα υγρά της επάνω σ' αυτήν και θα γίνει υδαρή).

Τη σάλτσα που θα περισσέψει, μπορείτε να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη για 2-3 μήνες και να βάζετε κάθε φορά όση χρειάζεστε στις επόμενες πίτσες σας.

Printfriendly