Τσουρέκι

ΤσουρέκιαΥλικά:
  • 1-1½ κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 250 γρμ. βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 4 αβγά
  • 3 βανίλιες
  • 30 γρμ. ξηρή μαγιά
  • 10 γρμ. μαχλέπι
  • 10 γρμ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 3 κουταλάκια αλάτι
  • Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Αμύγδαλο (φιλέ) για πασπάλισμα

Υλικά για το γλάσο:
  • 1 αβγό
  • 3 κουταλάκια ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια γάλα

Οδηγίες παρασκευής:
Σε μια λεκάνη βάλτε 1 κιλό αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τις βανίλιες, το αλάτι και τη μαγιά κι ανακατέψτε ώστε να αναμιχθούν τα υλικά.

Ρίξτε στο μείγμα το χλιαρό γάλα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού κι ανακατέψτε για λίγο.

Σε μια κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο κι αφού προσθέσετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε. Κατόπιν, το ρίχνετε κι αυτό στο μείγμα, ανακατεύοντας.

Χτυπήστε τους κρόκους και τα ασπράδια των αβγών ξεχωριστά και στη συνέχεια προσθέστε τα στο μείγμα.

Ζυμώστε το μείγμα, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια σας. Προσθέστε αλεύρι αν χρειάζεται για να γίνει πιο σφιχτή η ζύμη.

Αφού τελειώσετε το ζύμωμα, σκεπάστε τη λεκάνη με μεμβράνη κι αφήστε τη για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την χωρίζετε σε τμήματα. Ανοίξτε με τα χέρια σας κυλινδρικές λωρίδες κι αφού τις σκεπάσετε με χαρτί ψησίματος (για να μην κολλήσουν), αφήστε τις να «ξεκουραστούν» για ακόμη μισή ώρα.

Ακολούθως, φτιάχνετε με τις λωρίδες πλεξούδες (ή όποιο σχήμα σας αρέσει) και τις βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαρτί ψησίματος). Σκεπάστε το ταψί με χαρτί ψησίματος και βάλτε το σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160-170 βαθμούς. Αφού φτιάξετε το γλάσο χτυπώντας το αβγό, τη ζάχαρη και το γάλα, αλείψτε τα τσουρέκια με ένα πινέλο και πασπαλίστε με το αμύγδαλο.

Ψήνετε για μισή ώρα περίπου.

Αφού κρυώσουν, μπορείτε να τα τυλίξετε με μεμβράνη, έτσι ώστε να διατηρηθούν μαλακά.


Παρατηρήσεις:
Προτιμήστε το αλεύρι για τσουρέκι, επειδή περιέχει υψηλότερο ποσοστό γλουτένης, καθώς είναι αυτή, κατά κύριον λόγο, η οποία δημιουργεί τις ίνες στο τσουρέκι και το κάνει πιο αφράτο.

Προτιμήστε τον παραδοσιακό τρόπο «ξεκουράσματος» της ζύμης, δηλαδή σκέπασμα με κουβέρτα.

Printfriendly