Αφράτα ψωμάκια για σάντουιτς και χάμπουργκερ

Αφράτα ψωμάκια για σάντουιτς και χάμπουργκερΥλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εάν έχετε «δυνατό» αλεύρι, ακόμη καλύτερα)
  • ½ λίτρο γάλα
  • 150 γρμ. βούτυρο
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 3 αβγά
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 5 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά καλαμποκάλευρο
  • Σουσάμι

Οδηγίες παρασκευής: Βάζετε στο αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, την μαγιά και το αλάτι κι ανακατεύετε καλά για να πάνε παντού. Στη συνέχεια ανοίγετε μια λακούβα στη μέση.

Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και προς το τέλος προσθέτετε το γάλα (κρατήστε μόνο δυο κουταλιές γι' αργότερα), ανακατεύοντας καλά, μέχρι το γάλα να γίνει χλιαρό. Κατεβάζετε από την εστία και προσθέτετε τη ζάχαρη και δυο αβγά χτυπημένα, ανακατεύοντας.

Ρίχνετε το μείγμα στη λακούβα που έχετε κάνει στο αλεύρι κι ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μπορείτε να την πλάσετε με τα χέρια σας. Συνεχίστε το ζύμωμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτετε χλιαρό γάλα (ή νερό), ή αλεύρι αν χρειάζεται. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Εν τω μεταξύ, ρυθμίζετε τον φούρνο της κουζίνας στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Μεταφέρετε τη ζύμη σ' ένα μεταλλικό σκεύος (βοηθάει καλύτερα στο φούσκωμα), αφού προηγουμένως ρίξετε λίγο αλεύρι στον πάτο και λαδώσετε ελαφρά τα τοιχώματα. Αφού τοποθετήσετε τη ζύμη, την λαδώνετε κι αυτήν ελαφρώς στην επιφάνειά της. Σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνετε στον φούρνο για μία ώρα.

Στη συνέχεια, αφού η ζύμη έχει φουσκώσει, την πατάτε ελαφρά να φύγει ο αέρας και την αδειάζετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε ελαφρά αυτή τη φορά κι ακολούθως χωρίζετε τη ζύμη σε 16 κομμάτια (ή 12 αν προτιμάτε μεγαλύτερα ψωμάκια).

Δώστε στη ζύμη το σχήμα που επιθυμείτε και τοποθετήστε τα κομμάτια σε βουτυρωμένο ταψί, ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Φροντίστε να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα κομμάτια ζύμης, διότι θα ξαναφουσκώσουν. Αφού σκεπάσετε το ταψί με μεμβράνη, το τοποθετείτε στον φούρνο για μία ώρα ακόμη στους 50 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ξαναφουσκώσει η ζύμη.

Εν τω μεταξύ, χτυπάτε ένα αβγό με το γάλα που έχετε κρατήσει.

Στο τέλος, αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, την αλείφετε προσεκτικά με το αβγό (επειδή θα είναι πολύ αφράτη) και -προαιρετικά- πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15'-20'.

Αφού βγάλετε τα ψωμάκια από τον φούρνο, ψεκάστε τα με λίγο νερό και σκεπάστε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.

Συνιστάται, να τυλίξετε τα ψωμάκια με μεμβράνη, έτσι ώστε να διατηρήσουν καλύτερα και περισσότερο την αφράδα τους. Μπορείτε να τα βάλετε και στην κατάψυξη εάν θέλετε να τα φάτε κάποια άλλη ημέρα.

Printfriendly