Ρολό παντεσπάνι γεμιστό

Ρολό παντεσπάνι γεμιστόΥλικά:
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι κονιάκ
  • 4 αβγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 κουταλιά άχνη ζάχαρη
  • 1-1½ φλιτζάνι γέμιση (μερέντα, μαρμελάδα ή ό,τι άλλο προτιμάτε)


Οδηγίες παρασκευής:
Βάζετε στον κάδο του μίξερ, τ' αβγά με τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια προσθέστε λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ, τις βανίλιες, τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού και το κονιάκ και συνεχίστε το χτύπημα στη δυνατή ταχύτητα.

Σ' ένα ταψί (όχι στρογγυλό) βάζετε χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνετε.

Απλώνετε προσεκτικά το μείγμα για να καλύψει όλο το ταψί. Επειδή θα είναι σφιχτό, γύρετε το ταψί προς όλες τις πλευρές για ν' απλωθεί καλύτερα και χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή σπάτουλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 15'. Εδώ, θέλει προσοχή για να μην παραψηθεί, καθώς τότε θα γίνει τραγανό και θα είναι και δύσκολο να τυλιχθεί. Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμο.

Σ' ένα τραπέζι, απλώστε ένα χαρτί ψησίματος και πασπαλίστε το με λίγη άχνη ζάχαρη.

Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι το αναποδογυρίζετε προσεκτικά πάνω στο χαρτί με την άχνη. Ξεκολλήστε και βγάλτε το χαρτί ψησίματος που είχατε στο ταψί.

Τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό (μαζί με το χαρτί ψησίματος που είναι από κάτω) κι αφήστε το για μισή ώρα να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, το ξετυλίγετε και αλείφετε την επιφάνειά του με κονιάκ. Προσθέστε τη γέμιση (μην την απλώνετε μέχρι τις άκρες της επιφάνειας γιατί θα ξεχειλίσει) και τυλίξτε πάλι το παντεσπάνι σε ρολό, χωρίς το χαρτί ψησίματος αυτή τη φορά.

Printfriendly