Μελομακάρονα

ΜελομακάροναΥλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ λίτρο λάδι (μισό-μισό ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φακελάκια μπέικινγκ πάουντερ
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο
  • 1 κουταλάκι σόδα (σκόνη)
  • ½ φλιτζανάκι κονιάκ
  • 200 γρμ. τριμμένο καρύδι
  • 100 γρμ. σουσάμι (προαιρετικό)

Υλικά για το σιρόπι:
  • ½ κιλό μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
  • 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού (προαιρετικό)

Οδηγίες παρασκευής:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το καρύδι και το σουσάμι) και τα πλάθετε πολύ καλά, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή ζύμη.

Πλάθετε τα μελομακάρονα και τα βάζετε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Η δόση βγάζει περίπου 50-60 μελομακάρονα κανονικού μεγέθους. Ψήνετε στους 160 βαθμούς Κελσίου για 20'-25' στο αερόθερμο (με αντιστάσεις, ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου). Όταν ψηθούν, αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε τα υλικά του σιροπιού κι ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει. Βάζετε μέσα μια στρώση μελομακάρονα και τ' αφήνετε να τραβήξουν σιρόπι για 1'-2'. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα κι αφού τα βάλετε σε μια πιατέλα, πασπαλίζετε με μείγμα τριμμένου καρυδιού και σουσαμιού.

Printfriendly