Ντόνατς

ΝτόνατςΥλικά:
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια

Υλικά για το γλάσο:
  • 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές κακάο
  • 3-4 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά λάδι (ηλιέλαιο, ή καλαμποκέλαιο)
  • 1 βανίλια (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής:
Βάζετε το αλεύρι σε ένα λεκανάκι και το ανακατεύετε με το αλάτι. Ανοίγετε μια λακούβα.

Σε ένα μεγάλο ποτήρι ανακατεύετε το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνετε τη μαργαρίνη και στη συνέχεια χύνετε μέσα το γάλα κι ανακατεύετε μέχρι να γίνει χλιαρό. Αφού προσθέσετε στο τέλος και την βανίλια, αδειάζετε το μείγμα μέσα στο αλεύρι κι ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε αναλόγως γάλα (ή νερό) ή αλεύρι. Αφού γίνει μια συμπαγής μάζα, αδειάζετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε το ζύμωμα με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι σφιχτή και δεν κολλάει στο χέρια.

Αλευρώνετε τη ζύμη και τη βάζετε ξανά στο λεκανάκι (ή σε κάποιο μεταλλικό σκεύος κατά προτίμηση). Αφού το σκεπάσετε με ένα πετσετάκι ή μεμβράνη, το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και στους 50-60 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα, ώστε να φουσκώσει η ζύμη.

Αφού φουσκώσει, ξαναζυμώνετε για λίγο τη ζύμη και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια την απλώνετε με έναν πλάστη μέχρι να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου. Για να φτιάξετε το σχήμα του ντόνατ, κόβετε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια με ένα μεγάλο ποτήρι. Για να κάνετε την τρύπα στη μέση, κόψτε τη ζύμη στο κέντρο με ένα σφηνοπότηρο ή ένα καπάκι από αναψυκτικό. Με τα περισσεύματα της ζύμης ξανανοίγετε με τον πλάστη, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Η δόση βγάζει περίπου 15 ντόνατς. Στο τέλος, βάλτε τα ντόνατς σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κι αφού τα σκεπάσετε με μια ελαφριά πετσέτα, τ' αφήνετε για μισή ώρα ακόμη να «ξεκουραστούν».

Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο γάλα.

Τα ντόνατς μπορείτε να τα φτιάξετε, είτε στο τηγάνι, είτε στον φούρνο. Καλύτερα γίνονται τηγανητά, καθώς βγαίνουν πιο «ζουμερά» κι αφράτα. Και στον φούρνο γίνονται αξιοπρεπή, όχι όμως τόσο καλά όπως στο τηγάνι. Εάν ωστόσο βιάζεστε ή δεν τα θέλετε τηγανητά, ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, αφού τα έχετε βάλει σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10' περίπου μέχρι να χρυσίσουν.

Για τηγανητά ντόνατς, βάλτε σε ένα τηγάνι ή ένα κατσαρολάκι αρκετό λάδι κι αφήστε το να κάψει. Επειδή τα ντόνατς γίνονται πολύ γρήγορα (αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για την κάθε πλευρά), καλό θα είναι να τα τηγανίζετε ένα-ένα, έτσι ώστε να τα προλαβαίνετε για να μην σας αρπάξουν. Αφού ροδίσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα λάδια.

Αφού κρυώσουν λίγο, τα βουτάτε στο γλάσο προσεκτικά μέχρι τη μέση της περιφέρειάς τους και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αλείψετε τα ντόνατς στη μια πλευρά με λιωμένο βούτυρο και να τα βουτήξετε κατά τον ίδιο τρόπο σε ζάχαρη.


Printfriendly