Χταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό

Χταποδάκι με μακαρονάκι κοφτόΥλικά:
  • 1 κιλό χταπόδι
  • ½ κιλό μακαρονάκι κοφτό
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένες ντομάτες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπαχάρι

Οδηγίες παρασκευής:
Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο).

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.

Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι και ανακατεύουμε για λίγο.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα.

Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10'-12', ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό.

Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Πηγή

Printfriendly