Γαλατόπιτα

ΓαλατόπιταΥλικά:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 3-5 βανίλιες
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 5 φύλλα κρούστας
  • 2 κουταλάκια κανέλα σκόνη για το φύλλο (συν ένα για την κρέμα)
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη για το φύλλο
  • 1-2 κουταλιές βούτυρο (ή μαργαρίνη) για βουτύρωμα
  • 1-2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη) για να αλείψετε το φύλλο

Οδηγίες παρασκευής:
Σε ένα μπολ, χτυπάτε την ζάχαρη με 2 από τα αβγά και προσθέτετε τις βανίλιες.

Ζεσταίνετε το γάλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις πήξει, αποσύρετε το σιμιγδάλι από την φωτιά και προσθέτετε αργά το μείγμα με τα αβγά, καθώς κι ένα κουταλάκι κανέλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.

Βάζετε το μείγμα στην άκρη κι αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε την κανέλα και τη ζάχαρη για το φύλλο.

Αλείφετε ένα μικρό ταψί (διαμέτρου 30 εκατοστών) με βούτυρο και απλώνετε δύο φύλλα στο ταψί, με τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί. Τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε ένα τρίτο φύλλο στο ταψί και το πασπαλίζετε με ένα κουταλάκι του μείγματος κανέλας και ζάχαρης. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.

Απλώνετε το κρεμώδες μείγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.

Χτυπάτε το τελευταίο αβγό και το περιχύνετε πάνω από το κρεμώδες μείγμα, ώστε να πάει παντού.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 45 λεπτά.

Προαιρετικά, στο σερβίρισμα, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Παρατηρήσεις:
Μπορείτε να παραλείψετε τα φύλλα εάν το επιθυμείτε. Ωστόσο, η γαλατόπιτα με φύλλα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Printfriendly