Κέικ βανίλια (με ή χωρίς κακάο)

ΚέικΥλικά:
  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι ΓΟΧ ανακατεμένο με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ)
  • 250 γρμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου (εναλλακτικά, 1 φλιτζάνι σπορέλαιο)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3-5 βανίλιες
  • 1-2 κουταλιές κακάο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά κονιάκ (συν 1, αν χρησιμοποιήσετε κακάο)

Οδηγίες παρασκευής:
Σ' ένα λεκανάκι χτυπάτε με σύρμα (ή καλύτερα στο μίξερ) την ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτετε το βούτυρο κι όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέσετε το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού και 1 κουταλιά κονιάκ.

Συνεχίζετε να χτυπάτε, προσθέτοντας την μισή ποσότητα αλευριού, μέχρι απορροφηθεί καλά από το μείγμα. Στο σημείο αυτό, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες. Συνεχίζετε το χτύπημα, προσθέτοντας τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι (ή όσο πάρει).

Βουτυρώνετε μια φόρμα και την αλευρώνετε. Ρίχνετε μέσα το μείγμα.

[Εάν χρησιμοποιήσετε κακάο, αφαιρέστε από το μείγμα 1 φλιτζάνι και προσθέστε σ' αυτό 1-2 κουταλιές κακάο και 1 κουταλιά κονιάκ. Αν είναι σφιχτό το μείγμα, προσθέστε και 1-2 κουταλιές γάλα. Από το υπόλοιπο μείγμα, χύνετε το μισό στην φόρμα. Ακολούθως, ρίχνετε από επάνω το μείγμα με το κακάο φροντίζοντας να μην καλύπτει όλη την επιφάνεια, αλλά να πέφτει στο μέσον σχηματίζοντας μια παχιά γραμμή. Με ένα πιρούνι αναμειγνύετε ελαφρά ακολουθώντας όλη την διαδρομή της γραμμής του μείγματος του κακάου, «οργώνοντάς» το. Καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα].

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου και για 40'-45'.

Αφήνετε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.

Σημειώσεις:
Μην ανοίγετε τον φούρνο πριν περάσουν τουλάχιστον 30', γιατί θα χάσει την θερμοκρασία και το κέικ θα «κάτσει». Ελέγξτε εάν έχει ψηθεί σωστά το κέικ, καρφώνοντας στο κέντρο του ένα ξυλάκι από σουβλάκι. Αν βγει χωρίς να έχει κολλήσει επάνω του ζύμη, τότε είναι έτοιμο.

Printfriendly