Φασόλια γίγαντες φούρνου

Φασόλια γίγαντες φούρνουΥλικά:
  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ή 2 μέτρια
  • 1½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4-5 κουταλιές σούπας συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, ή 1-2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές
  • 1 δέσμη ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:
Αφού αφήσετε την προηγούμενη νύχτα τους γίγαντες μέσα σε νερό για να μουλιάσουν, τους ξεπλένετε και τους βράζετε.

Στην πρώτη βράση, βγάζετε τους γίγαντες από την κατσαρόλα κι αφού τους στραγγίξετε και τους ξεπλύνετε, τους βάζετε σε νέο καθαρό βραστό νερό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν (ο χρόνος που χρειάζεται, εξαρτάται από το πόσο «βραστερά» είναι τα φασόλια).

Αν και στην επόμενη βράση, ο αφρός είναι αρκετός και «βρόμικος», επαναλαμβάνετε το βήμα αυτό.

Αφού βράσουν, στραγγίζετε και βάζετε τους γίγαντες σε ένα ταψί, με τα υπόλοιπα υλικά (αλατοπιπερώνετε κατά βούληση) κι αφού προσθέσετε νερό, τόσο ώστε σχεδόν να επικαλύψει τους γίγαντες, ανακατεύετε καλά για να διαλυθεί η ντομάτα και να πάνε τα υλικά σε όλα τα σημεία.

Ψήνετε σε θερμοκρασία 200-250 βαθμών Κελσίου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μείνει μόνο το λάδι και να πιάσουν οι γίγαντες με λεπτή κρούστα (αναλόγως τον φούρνο, ο χρόνος εκτιμάται σε 1 με 1½ ώρα περίπου).

Παρατηρήσεις:
Αυτή είναι η βασική συνταγή για γίγαντες φούρνου. Προαιρετικά, σε άλλες παραλλαγές, προστίθενται καρότα, λουκάνικα, κόκκινη πιπεριά, λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγη ζάχαρη, ρίγανη κ.ά.

Printfriendly