Φασολάδα

ΦασολάδαΥλικά:
  • ½ κιλό φασόλια μέτρια (λευκά)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή μισό κουτί ντοματοχυμός
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας.
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:
Προαιρετικά, βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη νύχτα στο νερό για να μουλιάσουν.

Αφού τα ξεπλύνουμε, βράζουμε σε 8 φλιτζάνια νερό (αν χρειάζεται περισσότερο νερό το προσθέτετε) τα φασόλια μέχρι να πάρουν βράση και να δημιουργηθεί αφρός.

Στην συνέχεια αλλάζουμε το βρόμικο νερό και βράζουμε εκ νέου σε καθαρό. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Βάζουμε μέσα όλα τα υλικά, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να βράσει για μια ώρα περίπου, ή όσο χρειαστεί αν δεν έχουν μαλακώσει τα φασόλια.

Παρατηρήσεις:
Αν θέλετε να χυλώσει η φασολάδα, προσθέτετε στα υλικά, μια μικρή πατάτα κομμένη σε κύβους.

Προαιρετικά, αν θέλετε τη φασολάδα πικάντικη, μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά και 1-2 μικρές ψιλοκομμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές, ή μπούκοβο (σπόροι κόκκινης καυτερής πιπεριάς), καθώς και 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο.

Σε διάφορες παραλλαγές, στα υλικά μπορούν να προστεθούν πράσινες πιπεριές, χωριάτικο λουκάνικο, μπέικον κ.ά.

Μπορεί να συνοδευτεί με ελιές, τουρσί και ταραμοσαλάτα. Εναλλακτικά, όπως συνήθιζαν και οι παλαιότεροι, συνοδεύεται με καπνιστή ρέγκα, όπως και με ξερό κρεμμύδι, ή φρέσκα κρεμμυδόφυλλα, που τα βουτούμε ελαφρά σε αλάτι.

Printfriendly