Χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς ΦαρσάλωνΥλικά:
  • 1 λίτρο νερό
  • 300 γρμ. αλεύρι νισεστές
  • 900 γρμ. ζάχαρη (600 γρμ. για το μείγμα και 300 γρμ. για την καραμέλα, συν λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα [προαιρετικά])
  • 250 γρμ. βούτυρο λιωμένο (εναλλακτικά μαργαρίνη, ή 200 ml [=⅘ φλιτζάνι τσαγιού] σπορέλαιο [ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.ά.])
  • 100 γρμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, ψημένα κι ανάλατα (προαιρετικά, αλλά προτείνονται)
  • 1-5 βανίλιες (προαιρετικά κι αναλόγως της εντάσεως που επιθυμείτε)


Οδηγίες παρασκευής:
Σε μια λεκάνη αναμειγνύετε το νερό με τα 600 γρμ. ζάχαρη κι ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί αρκετά καλά η ζάχαρη. Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλεύρι, τις βανίλιες και στο τέλος το λιωμένο βούτυρο (ή το σπορέλαιο). Ανακατεύετε καλά.

Στην συνέχεια, βάζετε στην εστία της κουζίνας μια μεγάλη κατσαρόλα (και ει δυνατόν σχετικά χαμηλή), σε δυνατή θερμοκρασία κι εκεί λιώνετε τμηματικά 300 γρμ. ζάχαρη έως ότου γίνει καραμέλα και πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα.

Όταν θα είναι έτοιμη η καραμέλα, τραβήξτε για λίγο την κατσαρόλα από την εστία και προσθέστε σ' αυτήν το μείγμα που ετοιμάσατε προηγουμένως (αφού το ανακατέψετε ξανά για λίγο). Θα διαπιστώσετε ότι η λιωμένη ζάχαρη θα «κοκαλώσει» μέσα στο μείγμα και θα γίνει μια άμορφη μάζα. Μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό επειδή με την προσθήκη του κρύου μείγματος έπεσε απότομα η θερμοκρασία μέσα στην κατσαρόλα.

Βάζετε ξανά την κατσαρόλα στην αναμμένη εστία κι ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Σε λίγα λεπτά η καραμέλα θα αρχίσει να λιώνει και θα ενσωματώνεται στο μείγμα, το οποίο σιγά σιγά θ' αρχίσει να πήζει. Σ' αυτό το σημείο, προσθέτετε στο μείγμα τ' αμύγδαλα κι αφού χαμηλώσετε λίγο την θερμοκρασία της εστίας, συνεχίζετε ν' ανακατεύετε έως ότου μείνουν στον πάτο της κατσαρόλας ελάχιστα έως καθόλου υγρά. Σ' αυτό το σημείο ο χαλβάς είναι έτοιμος.

Στην συνέχεια, αδειάζετε αμέσως το μείγμα σ' ένα μικρό ταψάκι (διαμέτρου 30 εκατοστών) και το απλώνετε ομοιόμορφα να πάει παντού στο σκεύος.

Προαιρετικά, εάν θέλετε να σχηματίσετε μια κρούστα στην επιφάνεια του χαλβά, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και την καίτε μ' ένα φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής. Εάν δεν έχετε φλόγιστρο, ψήστε στο γκριλ της κουζίνας, στην επάνω σχάρα, για 5'-10'.

Εάν στο ταψάκι έχουν μείνει παραπάνω υγρά απ' όσα θα θέλατε, αφαιρέστε ένα κομμάτι χαλβά και στην θέση του βάλτε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τα τραβήξει.

Ο χαλβάς διατηρείται εκτός ψυγείου, για περίπου 7 ημέρες τον χειμώνα και 3 ημέρες το καλοκαίρι.

Printfriendly