Ψωμί σε αρτοπαρασκευαστή

Ψωμί σε αρτοπαρασκευαστήΥλικά:
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν 3 κουταλιές)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Σουσάμι (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής:
Ανακατεύετε την μαγιά με την ζάχαρη και τις 3 κουταλιές αλεύρι στο νερό κι αφήνετε για 10'-15' να ενεργοποιηθεί.

Αναμειγνύετε το αλεύρι και το αλάτι.

Στην συνέχεια, βάζετε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, με την σειρά που ακολουθεί...
  1. Το νερό με την μαγιά, την ζάχαρη και τις 3 κουταλιές αλεύρι (το μείγμα αυτό, μπορείτε εξ αρχής να το βάλετε στον κάδο και να περιμένετε να ενεργοποιηθεί εκεί)
  2. Το ελαιόλαδο
  3. Το αλεύρι με το αλάτι

Εναλλακτικά, εάν η μαγιά δεν χρειάζεται ενεργοποίηση ή/και θέλετε να κερδίσετε χρόνο, ακολουθήστε την εξής σειρά:
  1. Το νερό
  2. Το ελαιόλαδο
  3. Το αλεύρι (χωρίς τις 3 επιπλέον κουταλιές), ανακατεμένο με την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι

Επιλέγετε το γρήγορο ψήσιμο στον αρτοπαρασκευαστή σας. Η δόση αφορά ψωμί καθαρού βάρους 750 γρμ. και απαιτεί συνολικό χρόνο παρασκευής 1½ ώρα περίπου (ζύμωμα, φούσκωμα και ψήσιμο). Αν ο χρόνος γρήγορου ψησίματος του αρτοπαρασκευαστή σας είναι ρυθμισμένος σε μικρότερη διάρκεια, συνεχίζετε με το πρόγραμμα που αφορά μόνο ψήσιμο, μέχρι να συμπληρωθεί η 1½ ώρα.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τους αρτοπαρασκευαστές, είναι οι αναδευτήρες του κάδου, οι οποίοι καταλαμβάνουν χώρο στο ψωμί που ψήνεται και με την αφαίρεσή τους αφήνουν κενά στον πάτο του ψωμιού. Μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ αυτά τα κενά ως εξής: Όταν τελειώσει ο χρόνος ζυμώματος και πάει να ξεκινήσει το φούσκωμα, αφαιρέστε τον κάδο και κλείστε ξανά το καπάκι του αρτοπαρασκευαστή, ώστε να μην χάνεται η θερμότητα. Με γρήγορες κινήσεις λαδώστε ελαφρά τα χέρια σας (ακόμα καλύτερα αν φοράτε γάντια), ανασηκώστε την ζύμη από τον κάδο κι αφαιρέστε τους αναδευτήρες. Με την ευκαιρία, απλώστε απαλά την ζύμη να πάει σε όλον τον κάδο. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσθέσετε και σουσάμι αν επιθυμείτε. Το σουσάμι μπορείτε να το προσθέσετε και την ώρα που ξεκινάει το ψήσιμο, φροντίζοντας να ψεκάσετε την ζύμη με πολύ λίγο νερό, ώστε να κολλήσει το σουσάμι. Προσοχή με την ποσότητα του νερού, διότι η υπερβολική ποσότητα θα χαλάσει το ψωμί.

Αφού ξαναβάλετε τον κάδο στον αρτοπαρασκευαστή, αφήνετε να κάνει την δουλειά του.

Όταν είναι έτοιμο το ψωμί, βγάλτε τον κάδο από τον αρτοπαρασκευαστή κι αφήστε τον να κρυώσει για 15' πριν βγάλετε τον ψωμί απ' αυτόν. Αφήνετε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για να μην «ιδρώσει».



Printfriendly