Κουλουράκια αμμωνίας

Κουλουράκια αμμωνίαςΥλικά:
  • 4 αβγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 250 γρμ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (εναλλακτικά, 1 φλιτζάνι σπορέλαιο)
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 γεμάτη κουταλιά αμμωνία
  • 3-5 βανίλιες
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι ΓΟΧ με προσθήκη ανάλογου μπέικιν πάουντερ), όσο πάρει (συνήθως 1-1½ κιλό)

Επιπλέον υλικά:
  • 1 αβγό, χτυπημένο με μια κουταλιά γάλα (για το άλειμμα)

Οδηγίες παρασκευής:
Αρχικά, χτυπάτε (κατά προτίμηση σε μίξερ) τα αβγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζετε προσθέτοντας διαδοχικά, το βούτυρο (ή το σπορέλαιο), το γάλα και τον χυμό πορτοκαλιού.

Ακολούθως, προσθέτετε μια ποσότητα αλευριού μέχρι να αρχίσει το μείγμα να γίνεται σαν χυλός. Σε αυτό το σημείο, προσθέστε την αμμωνία, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.

Συνεχίζετε, προσθέτοντας τμηματικά αλεύρι έως ότου η ζύμη να αρχίσει να γίνεται εύπλαστη (ούτε πολύ σκληρή, ούτε αραιή) και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. (Αν το μίξερ αρχίσει να ζορίζεται, συνεχίζετε την ανάμειξη με τα χέρια).

Αφήνετε την ζύμη για 30' να «ξεκουραστεί». Έχετε υπ' όψιν, ότι στο διάστημα αυτό η ζύμη θα σφίξει λίγο ακόμη, οπότε θα πρέπει να υπολογίζετε αυτόν τον παράγοντα κατά την προσθήκη του αλευριού.

Τέλος, πλάθετε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, με ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού. Τα βάζετε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί (όχι κολλητά, επειδή θα φουσκώσουν) και αφού τα αλείψετε ελαφρά με το μείγμα αβγού-γάλακτος, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15' περίπου.

Η δόση βγάζει περίπου 100 κουλουράκια.

Printfriendly