Λουκουμάδες

ΛουκουμάδεςΥλικά:
  • ½ κιλό αλεύρι
  • ½ λίτρο χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1-3 κουταλιές ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1-3 βανίλιες (προαιρετικά)
  • Μέλι, κανέλα σκόνη και (προαιρετικά) σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Οδηγίες παρασκευής:
Σε μια μικρή λεκάνη βάζετε όλα τα στερεά υλικά (πλην του μελιού, της κανέλας και του σουσαμιού) και τ' ανακατεύετε για να πάνε παντού.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το χλιαρό νερό κι ανακατεύετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας πυχτός χυλός.

Σκεπάζετε την λεκάνη με μεμβράνη κι αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει για μια ώρα.

Βάζετε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα με χοντρό πάτο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.

Σ' ένα μικρό ποτήρι βάζετε λίγο κρύο λάδι και βουτάτε ένα κουταλάκι.

Παίρνετε την ζύμη, την ανακατεύετε ελαφρά για να φύγει ο αέρας και να ξεφουσκώσει.

Με την κάτω πλευρά της παλάμης σας παίρνετε λίγο μείγμα και σφίχνοντάς την, το σπρώχνετε να ανέβει μεταξύ δείκτη κι αντίχειρα. Εκεί, παίρνετε την μπαλίτσα που έχει δημιουργηθεί με το κουταλάκι και την αφήνετε στο καυτό λάδι. Βουτάτε το κουταλάκι στο ποτήρι με το κρύο λάδι (το κάνουμε για να μην κολλάει το μείγμα στο κουταλάκι) κι επαναλαμβάνετε την διαδικασία, μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα.

Ανακατεύετε απαλά με μια τρυπητή κουτάλα, για να ψηθούν απ' όλες τις πλευρές. Όταν πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα τους λουκουμάδες και τους βάζετε πρώτα σ' ένα σκεύος όπου έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί καζίνας, για να τραβήξει τα λάδια.

Τέλος, τους περιχύνετε με μέλι και πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι.

Printfriendly