Βιταλιά (τυρόψωμο)

Βιταλιά (τυρόψωμο)Υλικά:

  • 450 γρμ. αλεύρι ΓΟΧ
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κιλό τυρί φέτα θρυμματισμένη (ή λευκό τυρί άλμης)
  • Σουσάμι (προαιρετικά)


Οδηγίες παρασκευής:
Ανακατεύετε την μαγιά στο νερό κι αφήνετε για 10' να ενεργοποιηθεί.

Σε μια μικρή λεκάνη, ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Ανοίγετε μια λακούβα στη μέση και ρίχνετε το νερό με την μαγιά. Προσθέτετε μία κουταλιά ελαιόλαδο και αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι για να γίνει πιο σφιχτή. Την αλευρώνετε και την αφήνετε στην λεκάνη, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για μια ώρα να φουσκώσει.

Στην συνέχεια, ξεφουσκώνετε την ζύμη πιέζοντας με τα χέρια κι αφού προσθέσετε το ελαιόλαδο και το τυρί, αναμειγνύετε τα υλικά ώστε να πάει το λάδι και το τυρί παντού στην ζύμη.

Τέλος, απλώνετε την ζύμη σ' ένα λαδωμένο ταψί διαμέτρου 40 εκατοστών (προαιρετικά, πασπαλίζετε με σουσάμι) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30' περίπου, έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Printfriendly